13-15 Δεκεμβρίου 2022 έγινε το Πανελλήνιο Συνέδριο «Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα (PHSSR): Διασφαλίζοντας το μέλλον των συστημάτων υγείας». Πρόκειται για μια διεθνής πρωτοβουλία από την οποία δεν θα μπορούσε να λείπει και η χώρα μας. Περισσότεροι από 1000 σύνεδροι και 190 ομιλητές στη διάρκεια των τριών ημερών του συνεδρίου αλλά και στα προσυνεδριακά φροντιστήρια συζήτησαν όλα τα επείγοντα αλλά και επίκαιρα ζητήματα του τομέα της υγείας στην Ελλάδα με τη συνδρομή οργανισμών και ομιλητών από το εξωτερικό. Παρουσίαστηκε η αναδιάρθωση της δημόσιας υγείας είτε με κινήσεις που έχουν ήδη συμβεί είτε με άλλες που έχουν δρομολογηθεί για το 2023. Μεταξύ άλλων έγινε λόγος για τον προσωπικό γιατρό, τον νέο χάρτη υγείας, το ψηφιακό σύστημα καταγραφής DRG καθώς και την συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού σε θέματα υγείας.
Με πιο απλά λόγια επαναλαμβάνονται συζητήσεις για ξένα μοντέλα ασφάλισης των πολιτών. Βλέπουμε να γίνεται πολύς λόγος για το τίποτα. Συζητήσεις επί συζητήσεων για το πιο απλό πράγμα. Την υγεία. Αντί το κράτος να παρέχει πλήρη κάλυψη στον πολίτη για την υγειονομική περίθαλψή του, παρατηρείται ένα καθεστώς πολυνομίας. Τα υπάρχοντα ασφαλιστικά ταμεία υστερούν σε θέματα προδιαγραφών δηλαδή δεν έχουν ανταποδοτικότητα. Χρειαζόμαστε ξένες οικονομικές "ενισχύσεις" και συμβουλές για το πώς θα διαχειριστούμε την δημόσια υγεία ενώ συνεχίζουν να μειώνουν κάθε χρόνο το ποσοστό που δίνεται στο υπουργείο Υγείας, ποσοτό που προέρχεται από έναν προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 600 δις πιστωτικά έσοδα. Και να συνυπολογίσουμε ότι τα ξένα μοντέλα ασφάλισης που θέλουν να μας φέρουν κανένα από αυτά δεν αποτελούν δείγμα με δίκαια αποτελέσματα για τον πολίτη ώστε να το ακολουθήσουμε αφού μιλάμε για μοντέλα που τώρα στήνονται παγκοσμίως και τα αποτελέσματά τους θα τα δούμε αργότερα. Άλλωστε η εμπειρία του παρελθόντος μας έχει δείξει ότι όλες οι διεθνείς συμφωνίες και καθοδηγήσεις γίνονται απλά για να μας προετοιμάσουν για τις παγκόσμιες αλλαγές που έρχονται.
Χρειαζόμαστε την εγκαθίδρυση ενός ασφαλιστικού ταμείου υψηλοτάτων προδιαγραφών το οποίο θα λειτουργεί πάντα με καθαρή ανταποδοτικότητα. Θα είναι αυτοδιοίκητο με σκοπό να πραγματοποιεί κερδοφόρες επενδύσεις ώστε να βελτιώνεται η θέση των μετόχων του που είναι οι πολίτες. Όλα τα υπάρχοντα ταμεία πρέπει να ελεγχθούν να εξυγιανθούν και να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών. Γιατί ο πολίτης να πρέπει να μετράει τα χρήματά του και να μην είναι εξασφαλισμένος από θέμα υγείας; Είναι που είναι η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας άθλια. Γιατί να επιβαρυνόμαστε περισσότερο με συμμετοχές σε κόστη νοσηλειών και σε συνταγογραφούμενα φάρμακα; Γιατί θα πρέπει να συμμετέχουμε σε έναν διεθνή τρόπο διαχείρισης αφού η μοναδικόητα των αναγκών των Ελλήνων πολιτών αλλά και κάθε πολιτών είναι τόσο ξεχωριστή; Μια σοβαρή Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να παρέχει τις συνθήκες για ικανοποιητική διαβίωση των πολιτών.
ΕΛΕΝΗ ΝΙΑΡΧΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6977617800
email: niarchouelene@gmail.com
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA:
0 Σχόλια