ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΦΥΣΗ & ΑΝΘΡΩΠΟΣ: ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

 

Στις 5 Δεκεμβρίου 2022 η ιστοσελίδα www.healthview.gr δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο "ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: ΠΩΣ ΤΗΝ ΟΦΕΛΕΙ Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ". Το δημοσίευμα αυτό παραπέμπει σε γνωματεύσεις επιστημόνων οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι πράγματι η ζωή κοντά στη φύση ωφελεί σοβαρά την υγεία μας.

«Υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η έκθεση στη φύση, δηλαδή η ζωή κοντά σε πάρκα, δάση κλπ., έχει μια σειρά από οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Kamila Czepczor-Bernat, επίκουρη καθηγήτρια στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

«Τα φυσικά περιβάλλοντα βοηθούν στον περιορισμό των αρνητικών σκέψεων που σχετίζονται με την εμφάνιση και απομακρύνουν την προσοχή από την αισθητική άποψη του σώματος και προς τη μεγαλύτερη εκτίμηση της λειτουργικότητάς του. Η θετική εικόνα σώματος είναι σημαντική όχι όμως από μόνη της, αλλά έχει και άλλα ευεργετικά αποτελέσματα, όπως πιο θετική ψυχολογία», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Viren Swami, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας. «Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν τη σημασία της διασφάλισης ότι όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αναζωογονητικά φυσικά περιβάλλοντα, τα οποία μπορεί να είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την προώθηση υγιέστερης εικόνας σώματος, και τονίζουν ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη από το να βρίσκεται κάποιος στη φύση, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες».

Αυτά τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Environmental Research and Public Health.

Επομένως, τίθεται το εύλογο ερώτημα. Γιατί στις μέρες μας η φύση απαξιώνεται και αμελείται τόσο πολύ; Στο πέρασμα των χρόνων παρακολουθούμε τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να μην παίρνουν τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία του πλανήτη. Η κλιματική αλλαγή, τα δάση που καίγονται, η ρύπανση στον αέρα, στο χώμα, στο νερό και στη θάλασσα είναι σημάδια της αμέλειας που δείχνουν προς την φύση που αποδεδειγμένα βλέπουμε ότι συμβάλλει στην υγεία των ανθρώπων ψυχικά και σωματικά.

Στην χώρα μας συγκεκριμένα έχουμε γίνει θεατές ενός πυροσβεστικού σώματος που αδυνατεί να προστατέψει τα δάση μας από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν παντού εργοστάσια που με τα χημικά τους ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα έχοντας το κράτος σύμμαχο αφού το μόνο που κάνει είναι να τους βάζει κάτι ανούσια πρόστιμα για να δείξει ότι ενοχλείται. Τα λύματα που πέφτουν στις θάλασσες και τα ποτάμια είναι επίσης κάτι συνηθισμένο που εδώ και χρόνια μολύνει το νερό του τόπου μας. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η δόμηση των πόλεων που είναι φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα για να φτιαχτούν πάρκα, άλση ή έστω κάποιες γωνιές πρασίνου που εκτός από το οπτικό κομμάτι θα βοηθούσαν ουσιαστικά στην ατμόσφαιρα αλλά και την θερμοκρασία των πόλεων μας.

Βλέπουμε λοιπόν ότι γίνονται πολύ μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί ο άνθρωπος από την φύση. Και αφού όπως είδαμε η φύση είναι υπεύθυνη για την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου το αποτέλεσμα είναι αυτό που όλοι βιώνουμε σήμερα. Άνθρωποι με ψυχικά και σωματικά προβλήματα που συνεχώς θα αυξάνονται αφού η κατάσταση αυτή δεν θα σταμάτησει όσο θα υπάρχουν διοικήσεις που δεν δείχνουν σεβασμό ούτε στην φύση αλλά ούτε και στον άνθρωπο.

Ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε το αφιλόξενο περιβάλλον στο οποίο ζούμε και που εμείς επιτρέψαμε να δημιουργηθεί είναι να στείλουμε τους δικούς μας εκπροσώπους σε μία δημόσια διοίκηση που θα ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο και θα ψηφίζει νόμους που θα του αρμόζουν, σεβόμενοι τη φύση αλλά και τη φυσιολογία του. Η πλατφόρμα που θα φιλοξενήσει όλους τους ενεργούς πολίτες που θα συμμετέχουν σε αυτήν την αλλαγή έχει ήδη δημιουργηθεί, ονομάζεται "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" και δεσμεύεται να έχει πάντα ανοιχτή την αγκαλιά της σε άνθρωπο και φύση που τόσο αρμονικά μπορούν να συνυπάρξουν.


ΕΛΕΝΗ ΝΙΑΡΧΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6977617800
email: niarchouelene@gmail.com

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA:

      

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια